A Várkúti Erdei-Tanya pihenőház, mint Kulcsos Ház

 

A magyarországi turistaszálláshelyek egyik jellegzetes és sokak által kedvelt formája a kulcsos ház. Eltérően a turistaházaktól és a turistaszállóktól nincs állandó személyzete, így az ára is jóval olcsóbb azoknál. A kulcsos házak tulajdonosa, felügyelője legtöbbször a ház közelében, vagy a házhoz közel eső településen lakó gondnok. Érkezéskor általában tőle kell átvenni és távozáskor leadni a kulcsokat. A ház használatáról és az egyéb szükséges tájékoztatásokról is a gondnok számol be a pihenni vágyó vendégeknek. A kulcsos ház többnyire önellátó intézmény. Alapfelszereléséhez az ágyakon kívül vegyestüzelésű kályhák, felszerelt konyha, közös helységek, mosdó és latrina tartozik. Élelmiszer nincs a házban, legfeljebb, néhány nem romló alapanyag pl. só, bors, cukor egyéb fűszerek, teafű stb. Mindenkinek magával kell hoznia a szükséges élelmet. Az adott ház sütési-főzési, tisztálkodási lehetőségeiről, megközelítésről stb. célszerű előzetes tájékoztatást kérni, a félreértések elkerülése végett! A kulcsos házak tehát speciális helyet foglalnak el a turistaszállások között. Az ide érkező vendégeket a falra függesztett kötelező házirenden kívül az várja, amit az előző csoport ott hagyott! Ebből az alapvető tényből következik a legfontosabb írott-íratlan házi szabály. A házat mindenki olyan állapotban hagyja el, amilyen állapotban maga is szívesen találná!

 

Távozás előtt a következők elvégzése javalott

  1. A házat teljesen ki kell takarítani.

  2. A használt ágyneműt le kell húzni, azt összehajtogatva, csoportosítva az erre kijelölt helyre kell tenni.

  3. A konyha felszerelését tisztán elmosogatva és elpakolva hagyjuk ott.

  4. A megmaradt élelmiszerből semmilyen romlandó élelmiszert ne hagyjunk a házban.

  5. A háztartási hulladékot, szemetet az erre a célra kijelölt szemétgyűjtő helyekre kell elhelyezni.

  6. Dohányozni csak a kijelölt helyeken szabad, a cigarettacsikkeket az erre a célra kijelölt hamutartókba kell elhelyezni!

  7. A kályhákat indulás előtt ki kell hamuzni, majd a tűzgyújtásra alkalmas tüzelőanyagot az erre a célra kijelölt helyre kell bekészíteni a következő csoport számára.

  8.  Ideiglenes vagy végleges távozás esetén mindent gondosan ellenőrizzünk le, a kályhákban a tüzet el kell oltani, minden villanyt oltsunk le, illetve minden ajtót gondosan zárjunk be.

 

A kulcsos házak elsősorban a pihenést szolgálják, ezért illik kerülni a túlzott és hosszan tartó hangoskodást. Bár a kulcsos házak, erdei tanyák berendezése többségében régi, használt dolgokból áll, ezek mégsem felesleges, kidobásra ítélt tárgyak, épp ezért vigyázni kell rájuk! Amennyiben mégis tönkremegy valami, azt a vendégek kötelesek jelezni, illetve pótolni, vagy anyagilag kárpótolni a tulajdonost vagy gondnokot. A kulcsos házak többségében van házi vendégkönyv. Ez nemcsak nevek, hanem a vélemények megörökítésére is rendszeresített, vezetett, házi történelem-könyv, melybe érdemes otthagyni személyes tapasztalatainkat.

Mindeme szabályok betartása közös érdek, mely azt szolgálja, hogy a kulcsos házakat, eredi tanyákat még sokan, sokáig kedvükre használhassák a pihenni, kikapcsolódni vágyó vendégek!

 

Üzemeltető

Menüdoboz
Diavetítő